Tilamme aloitti mehiläistarhauksen toukokuussa 2014. Ostimme 9 suurta mehiläisyhdyskuntaa joista jaoimme kesän aikana uusia yhdyskuntia. Tällähetkellä omistamme parikymmentä yhdyskuntaa. Hunajamme on palkittu vuosina 2016 ja 2017 kunniakirjalla, suomen mehiläishoitajien liiton toimesta.
Meidän mehiläisemme ovat rodultaan italialaisia. Mehiläistarhamme sijaitsevat hyvien mesimaastojen äärellä. Mehiläiset saavat läpi kesän kerätä mettä ja siitepölyä lukuisista erilaisista kasveista. Mehiläisten lentoalueella on pajua, voikukkaa, rypsiä,horsmaa, puna- ja valkoapilaa, mesiköitä ja hunajakukkia. Pihapiireissä mehiläisten iloksi ovat tietenkin omenapuut ja herukat, metsien omia mustikka-, puolukka ja vadelma maastoja unohtamatta. Mehiläisemme tuottavat siis sekakukkahunajaa, joka sisältää lukuisten eri kasvien mettä ja siitepölyjäämiä.
Mehiläispesien Luomuun siirtyminen aloitettiin keväällä 2015 ja virallisesti 2016 vuoden hunajasatomme oli Luomua. Mehiläisten lentoalueella ei sijaitse ympäristöä saastuttavia laitoksia tai isoja autoteitä.
Kuinka Luomu-hunaja eroaa tavanomaisesti tuotetusta ja miksi se on kalliimpaa?
Suurin hunajaan vaikuttava tekijä on mehiläisten keruualue. Luomuhunajaa ei saa tuottaa saastelähteiden lähellä ja vilkkaasti liikennöidyille teille tulee matkaa olla vähintään 6km. Mehiläisten keruualueella on pääasiassa luomu-peltoja sekä ympäristökorvaukseen sitoutuneiden tilojen viljelyksiä.
Mehiläiset talveutetaan puulaatikoissa ja niiden pesän rakennustarpeisiin annetaan vain luomuvahapohjukkeita, joihin mehiläiset rakentavat itse kennot hunajan keruuta varten. .
Punkkitorjunnat tehdään luonnonmukaisilla aineilla, kuten oksaalihappo, muurahaishappo ja tymoli. Pesien desingfiointi tapahtuu liekittämällä. Kun syksyllä hunajasato korjataan pois, mehiläisille annetaan Luomusokerista tehtyä sokerilientä.
Hunajan korkeampaan hintaan vaikuttaa esimerkiksi se, että mehiläisten talveutukseen käytettävä puukalusto on kalliimpaa kuin styroksinen kalusto. Luomuvaha on tuplasti kalliimpaa kuin tavanomainen vaha. Luomusokerin hinta on 2-3 kertaa kalliimpaa kuin tavanomainen sokeri. Peruskulujen lisäksi hintaan vaikuttavat Luomuvalvontaan kuuluvat tarkastusmaksut. Luomutarkastus tehdään tilalle kerran vuodessa ja se on viljelijälle maksullinen.